Het aantal uren en dagen kraamzorg die jullie nodig hebben zijn afhankelijk van de gezinssituatie, het verloop van de bevalling en je herstel na de bevalling. Hier zijn landelijke richtlijnen voor die elke kraamzorgorganisatie en zorgverzekeraar op dezelfde manier toepast. Indien er geen bijzonderheden zijn is dit 45 uur voor flesvoeding en 49 uur voor borstvoeding, verdeeld over 8 dagen. Dit komt neer op 5 tot 6 uur per dag.

5 á 6 uur kraamzorg per dag

Tijdens deze zorg besteedt de kraamverzorgende onder meer aandacht aan:

 • De verzorging en controle van de kraamvrouw
 • De verzorging en controle van jullie baby
 • Borstvoeding en/of flesvoeding begeleiding
 • Voorlichting, instructie en integratie van jullie baby in het gezin
 • Observeren, signaleren en rapporteren
 • Waarborgen van hygiëne ( sanitair, bed verschonen, baby en kraamkamer bijhouden kolf hulpstukken uitkoken en bij flesvoeding, flessen en spenen uitkoken, etc)
 • De verzorging en/of opvang van huisgenoten

3 á 4 uur kraamzorg per dag

Bij deze vorm van kraamzorg zal de prioriteit van de kraamverzorgende liggen bij de verzorging van kraamvrouw en jullie kindje en het begeleiden bij borstvoeding en/of flesvoeding. Daarnaast zal zij veel aandacht besteden aan voorlichting, instructie en integratie van jullie kindje in het gezin.

7 á 8 uur kraamtzorg per dag

Soms is het nodig dat de kraamverzorgende jullie wat extra ondersteunt tijdens de kraamperiode, de verloskundige zal indien extra zorg nodig is hier een medische indicatie voor geven. De zorg van de kraamverzorgende zal dan aansluiten op de behoefden die opdat moment nodig zijn.

Verlengde kraamzorg

De kraamverzorgende blijft in een normale situatie tot en met de 8ste dag na de geboorte van jullie kindje. Toch kan het voorkomen dat er door omstandigheden er verlenging geven wordt van één of twee extra dagen kraamzorg. Dit zal altijd zijn in overleg met de verloskundige.

Verlate / uitgestelde kraamzorg

Als je na 10 dagen na de geboorte van je kindje pas uit het ziekenhuis wordt ontslagen dan hangt het af van je zorgverzekering of je nog recht hebt op verlate of uitgestelde kraamzorg. Birth-care kan in overleg met de zorgverzekeraar mogelijk deze vorm van kraamzorg verzorgen. Het is van belang om dan vroegtijdig contact met ons op te nemen. Birth-care hecht veel waarde aan een goede ondersteuning in de thuissituatie, ook na een ziekenhuisopname.

Assistentie tijdens de thuisbevalling

Tijdens de thuisbevalling assisteert de kraamverzorgende de verloskundige. Voor assistentie bij een thuisbevalling zijn wij 24/7 bereikbaar.

Wat doet de kraamverzorgende tijdens de thuisbevalling;

 • Alles klaar zetten voor de bevalling
 • Ondersteunt jullie tijdens de bevalling en draagt bij aan een ontspannen sfeer
 • Assisteert de verloskundige
 • Na de bevalling verzorgt ze de kraamvrouw en jullie kindje
 • Ondersteuning tijdens het 1ste keer aanleggen
 • De kraamverzorgende blijft nog 2 á 3 uur na de geboorte van de placenta om jullie te ondersteunen en de controles uit te voeren.

Ziekenhuis opname

Als jullie toch onverwachts in het ziekenhuis moeten bevallen en verblijven, dan worden de uren die wij samen hadden afgesproken tijdens de intake helemaal omgegooid. Doordat jullie dan kraamzorg in het ziekenhuis hebben ontvangen moeten wij volgens het Landelijke Indicatie protocol één achtste per dag en de nachten die jullie in het ziekenhuis verblijven van de 1ste geïndiceerde uren aftrekken. Als je borstvoeding geeft, gaat er 6 uur per dag af. Bij flesvoeding is dat 5,5 uur per dag.

Voorbeeld berekening ( met borstvoeding):

 • 1ste indicatie (intake gesprek), 49 uur over 8 dagen
 • 2de indicatie (1 nacht ziekenhuis opname), 43 uur over 7 dagen

Voorbeeld berekening ( met flesvoeding)

 • 1ste indicatie (intake gesprek), 45 uur over 8 dagen
 • 2de indicatie (1 nacht ziekenhuis opname), 39,5 uur over 7 dagen

Als de kraamtijd niet zo voorspoedig verloopt

Het kan wel eens gebeuren dat het allemaal niet zo voorspoedig verloopt met jezelf of met jullie kindje, bijvoorbeeld dat de voeding nog niet zo vlekkeloos verloopt. Dan kunnen wij in overleg met de verloskundige meer uren en eventueel meer dagen her-indiceren. Wij mogen op medische indicatie maximaal 10 dagen kraamzorg verlenen, dat is uiteraard inclusief het verblijf van eventuele nachten in het ziekenhuis.

`